Apie viską po truputį

Briedukas – valgomasis grybas

briedukas

Smulkūs arba vidutinio stambumo. Kepurėlė 5-7 cm aukščio, iki 6 cm skersmens, kūgiška, tuščiavidurė, išakyta panašiomis į bičių korį akutėmis, suaugusi su kotu, ochrinė, geltonai ruda, ruda, tamsiai ruda, juodai ruda. Kotas 5-8 cm ilgio, 2-3 cm storio, tuščiaviduris, išilgai raukšlėtas, su duobutėmis, pamatinė dalis sustorėjusi, suaugusi su kepurėle, baltas, gelsvas. Trama gelsva, trapi, malonaus kvapo ir skonio, galima džiovinti.
Auga balandžio – gegužės mėn., kartais rudenį, daugiausia lapuočių miškuose, parkuose, mėgsta kalkingas, sunkias dirvas, pietinės pusės šlaitus, dažnai randamas savo kiemuose po obelimis ar šalia krūmų, pievoje. Nepatinka sausra. III kategorijos, geras valgomas grybas. Grybautojams svarbu nesupainioti su bobausiu. Esminis tarp jų skirtumas yra, tai, kad babausis neturi koto.

Valgomasis grybas Briedukas.
Smulkūs arba vidutinio stambumo. Kepurėlė 5-7 cm aukščio, iki 6 cm skersmens, kūgiška, tuščiavidurė, išakyta panašiomis į bičių korį akutėmis, suaugusi su kotu, ochrinė, geltonai ruda, ruda, tamsiai ruda, juodai ruda. Kotas 5-8 cm ilgio, 2-3 cm storio, tuščiaviduris, išilgai raukšlėtas, su duobutėmis, pamatinė dalis sustorėjusi, suaugusi su kepurėle, baltas, gelsvas. Trama gelsva, trapi, malonaus kvapo ir skonio, galima džiovinti.
Auga balandžio – gegužės mėn., kartais rudenį, daugiausia lapuočių miškuose, parkuose, mėgsta kalkingas, sunkias dirvas, pietinės pusės šlaitus, dažnai randamas savo kiemuose po obelimis ar šalia krūmų, pievoje. Nepatinka sausra. III kategorijos, geras valgomas grybas. Grybautojams svarbu nesupainioti su bobausiu. Esminis tarp jų skirtumas yra, tai, kad babausis neturi koto.

This Post Has 1,312 Comments

  1. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like
    you wrote the book in it or something. I think that you can do with some
    pics to drive the message home a bit, but other than that, this is great blog.
    A great read. I will certainly be back.

Leave a Reply

Close Menu